Su Yoluyla Yayılan 10 Bulaşıcı Hastalık

0
937

Bazı ölümcül hastalıklar su yoluyla yayılabilmektedir. Bu sebeple temiz suya erişim hayatta kalabilmek için çok önemlidir. Su yaşam için en temel elementlerin başında gelir. Su olmadan herhangi bir canlı organizmanın yaşaması mümkün olmamaktadır. Yaşamak için olmazsa olmaz olan su bazı durumlarda hayati tehlikelere de yol açabilecek patojenleri içerebilmektedir. Her yıl dünya genelinde milyonlarca kişi temiz suya erişimi olmadığı için bu hastalıklar sebebiyle hayatını kaybetmektedir. Peki nedir bu patojenler ? İşte su ile yayılan 10 bulaşıcı hastalık :

1. SALMONELLA

salmonella bakterisi

Salmonella, tifo, paratifo ve besin zehirlenmesine yol açabilen bir bakteri türüdür. Su yoluyla bulaşabilen bu bakteri ayrıca az pişmiş et ve yumurta ürünlerini tüketmeniz sonucunda da bulaşabilmektedir. Hastalığın yaygın belirtileri arasında ishal, ateş, bulantı ve karın ağrısı bulunur. Zamanında tespit edilip tedavi edilmezse ölümle sonuçlanabilmektedir.

2. KOLİ BASİLİ (E.COLİ)

su ile yayılan 10 bulaşıcı hastalık

Salmonella bakterisi gibi koli basili de az pişmiş yiyecekler ve içme suyu yoluyla bulaşır. Çoğu E. Coli bakterisi zararsız olsa da bazıları hastalanmanıza sebep olabilmektedir. Yaygın belirtileri arasında ishal ve mide krampları bulunur. Nadiren idrar yolu enfeksiyonu ve solunum sıkıntılarına sebep olur. Genellikle öldürücü değildir ortalama bir hafta içerisinde kendiliğinden düzelir. Yaşlılar, çocuklar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler de nadirende olsa hayati tehlikeye yol açabilir.

3. GİARDİASİS

Kontamine gıdalar ve su yoluyla bulaşır. Giardisasis, ince bağırsağı tutan bir enfeksiyondur. Belirtileri arasında şişkinlik, kusma, kilo kaybı, ishal, karın ağrısı bulunur. Bu bulaşıcı hastalık için aşı yoktur ancak antibiyotikler ve antiparazitik ilaçlarla tedavi edilebilmektedir.

4. LEPTOSPİROZ

Leptospiroz, enfekte olmuş hayvanların idrarı aracılığıyla toprağa, suya ve bitkilere karışan bu yolla da insanlara geçen bakteriyel bir hastalıktır. Bazı belirtileri bulantı, yüksek ateş, kusma, kas ağrıları olsa da hiç belirti vermediği veya akciğerlerde kanama ve menenjit gibi ağır belirtiler verdiği durumlarda olabilmektedir. Mümkün olan en kısa sürede antibiyotik tedavisi uygulanarak hastalığı atlatmak mümkündür.

5. İSHAL

İshal, pek çok farklı hastalığın belirtisi olabildiği gibi kendisi de başlı başına bir hastalık olabilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre ishal sebebiyle dünya genelinde her yıl 2,2 milyon insan ölmektedir. Listedeki diğer hastalıklar gibi genellikle temiz olmayan su nedeniyle bulaşır. Ayrıca kişiden kişiye de geçebilir.

6. KOLERA

bulaşıcı hastalıklar kolera

Hem içme suları hem de yiyeceklerde bulunabilen kolera bakterisi, akut bağırsak enfeksiyonuna yol açan bir hastalıktır. Özellikle az gelişmiş ülkelerde daha yaygındır. Belirtileri arasında ishal, bulantı ve kusma bulunur. Şiddetli vakalarda ölüme sebep olabilmektedir.

Bulaşıcı Hastalıklardan Korunmak İçin İlginizi Çekebilir: Bağışıklık Sistemini Güçlendiren ve Gribe İyi Gelen Bitki Çayları

7. HEPATİT

Bu hastalığın pek çok farklı türü vardır. Hepatit A ve E su, insan dışkısı ve kontamine gıdalar yoluyla bulaşabilir. Karaciğerin iltihaplanması olarak da bilinen bu hastalığın başlıca belirtileri ateş, iştah kaybı ve bulantıdır. Genellikle Hepatit A ve E ‘ye yakalanan pek çok insan uzun süre geçmeden iyileşir. Hastalık için özel bir tedavi yoktur bu nedenle tedaviden çok hastalıktan korunmak önemlidir.

8. DİZANTERİ

Dizanteri, bir bağırsak enfeksiyonudur ve listedeki diğer hastalıklar gibi kontamine yiyecekler yemek, kontamine su içmek veya yüzmek bu hastalığa sebep olabilir. Ağır seyreden vakalarda kişiler susuz kalır ve tedavi edilmezse ölümle sonuçlanır. Kirli su ve yiyeceklerden uzak durmak, yemeden önce sebze ve meyveleri temizlemek ve genel hijyeninize dikkat ederek hastalıktan korunabilirsiniz.

9. GİNE SOLUCANI (DRAKUNKULİYAZ)

Drakunkuliyaz olarak da bilinen bu hastalığa Gine Solucanı adı verilen bir parazit sebep olur. Kişiler bu parazitin larvalarını taşıyan su içtiğinde hastalığa yakalanır. Hastalığa yakalanan kişi de 1 yıl boyunca herhangi bir belirti görülmeyebilir. Yaklaşık bir yıl sonra belirti veren hastalık ağrılı yanmaya ve yürüme zorluğuna sebep olur. Birkaç hafta sonra solucan deriden dışarı çıkar. Nadiren ölümlü vaka görülür.

10. TİFO (SEYAHAT HASTALIĞI)

bulaşıcı hastalık tifo (seyahat hastalığı)

Bakteriyel bir hastalık olan Tifo’nun başlıca belirtileri yüksek ateş, yorgunluk, baş ağrısı, karın ağrısı, bulantı, kabızlık veya ishaldir. Antibiyotikler ile tedavi edilir.

CEVAP VER

Yorumunuzu buraya girin
Adınızı buraya girin