Hafıza, diğer adıyla bellek. Bilgiyi depolayıp saklayabilme ve gerektiğinde bu bilgiyi geri çağırıp kullanabilme yeteneğidir. Daha keskin bir hafızaya sahip olmanın ve hafızanızı geliştirmenin çeşitli yolları mevcuttur.
İşte hafızayı geliştirmek için kullanabileceğiniz 7 yöntem :
1. Yeterli Miktarda Uyuyun
Yeterli ve düzenli uyku, yer ve zamanla ilişkili anılarımızı güçlendirmeye yardımcı olur. Ayrıca REM uykusunun bisiklet sürmeyi öğrenmek veya bir enstrüman çalmayı öğrenmek gibi motor becerilerin öğrenilmesiyle ilgili anıların birleştirilmesinde önemli bir rolü olduğuna dair ciddi kanıtlar vardır. Yeni bir beceri öğrendikten sonra güzel bir uyku çekmek bu beceriye dair öğrendiklerimizi pekiştirmemize yardımcı olur.
2. Stres Yapmayın
Stres, olayların gerçekleştiği zamana bağlı olarak hafızamızı farklı şekillerde etkiler. Stres anında adrenalinin hızlı bir şekilde salgılanması dikkatimizi daha da artırırken, kortizolün daha yavaş salgılanması hafıza oluşturma sürecini kötü yönde etkiler. Yaşadığımız bir olay öncesinde stres altında olmak olayın daha sonra hatırlanabilirliğini bozabilir. Aynı şekilde geçmişte yaşadığımız bir olayı hatırlamaya çalıştığımız anda stresli olmak hafızamızda var olan bilgiye ulaşmamızı engelleyebilir.
3. Sürekli Öğrenmeye Çalışın
Daha önce hiç bilmediğiniz konularda yeni bir şeyler öğrenmeye çalışmak hafızayı geliştirmek için önemli tekniklerdendir. 2013 yılında Amerika’da yapılan bir araştırmada 60-90 yaş aralığındaki bir grup katılımcıya 3 ay boyunca haftada 15 saat katılımcılara göre son derece karmaşık olan dijital fotoğrafçılık gibi eğitimler verilmiştir. Araştırma sonucunda yapılan testlerde hafızalarında önemli gelişme kaydettikleri görüldü. Aynı araştırmada daha az zorlayıcı ve daha yatkın oldukları konularda eğitim alanlarda ise belirgin bir gelişme görülmedi.
4. Hatırlayacağınıza İnanın
Pozitif düşünmek belleğinizi kullanma performansınızı önemli ölçüde artırır. Harvard Üniversitesinde yapılan araştırmada 60 yaş ve üzeri kişilere hafıza testlerinde ”bilge”, ”akıllı”, ” adaçayı” gibi kelimeleri subliminal olarak verdiklerinde testlerde başarılı sonuçlar aldıklarını aynı şekilde katılımcılara ”Alzheimer”, ”karışık”, ”unutkan” gibi kelimeleri subliminal olarak verdiklerinde ise daha başarısız test sonuçları aldıkları görülmüştür. Beyin taramaları sonucunda insanların kişisel olarak hafızalarına güvenip güvenmemesinin bellek kodlaması sırasında beyin bölgelerindeki aktivitelerinde farklılıklar görülmüştür.
5. Mola Verin
Yaşadıklarınızı pekiştirmek için beyne yeterli dinlenme süresi verilmezse hatıralar zihnimizde kesintiye uğrayabilir. Uzun yıllar önce Alman bilim insanlarının yaptıkları hafıza testleri sırasında mola verenlerin, mola vermeyen diğer katılımcılara göre neredeyse 2 kat daha başarılı olduğu görülmüştür. Daha yakın zamanda nörobilimcilerin bazı sağlıklı gönüllüler ve amnezi hastalığına sahip insanlar üzerinde yaptığı araştırmada kendilerine verilen bir grup sözcük listesini inceleyip kelimeleri akılda tutmaları istenmiş. Kelimeleri incelerken kısa molalar verenlerin tek seferde tüm kelimelere bakmaya çalışanlara göre kelimeleri daha iyi akılda tuttukları gözlenmiştir.
6. Sosyal olun
Aktif bir sosyal yaşama sahip olmak, yaş ilerledikçe oluşan hafıza kaybını geciktirir. Amerikalı bilim adamlarının yaptıkları çalışma sonucunda insanların hafızasındaki hatırlanabilir anıların yarısı hayatlarındaki sosyal öznelerle yakından ilişkili. Ne kadar aktif olursak zihnimizin anılarla ilişkilendireceği o kadar verisi olur.
7. Doğru beslenin
Beslenme şeklimiz bilişsel yeteneklerimize doğrudan etki eder. 2016 yılında yapılmış bir araştırmaya göre Akdeniz tarzı diyetlerin zihinsel yeteneklerimize daha az olumsuz etkisi olduğu ve Alzheimer hastalığına yakalanma riskini düşürdüğü görülmüştür. Bu nedenle bitkisel ağırlıklı beslenmeye çalışın. Ve zeytin yağını tercih edin.