Florence Nightingale Kimdir? Lambalı Kadın’ın Öyküsü

0
3291

Florence Nightingale Kimdir?

Eğitimli hemşirelerin ve temiz hastanelerin hasta sağlığına olumlu etkilerini kanıtlayan, modern hemşireliğin kurucusu Florence Nightingale… Tıp dünyasına önemli katkıları olan “Lambalı Kadın” lakaplı Florence Nightingale’in sıradışı hayat öyküsünü gelin birlikte inceleyelim.

florence nightingale kimdir

Florence Nightingale, 12 Mayıs 1820’de adını aldığı İtalya’nın Floransa şehrinde doğdu. Orta sınıf bir ailenin kızı olan Florence, gençlik çağına geldiğinde ailesi onun evlenip ev işleriyle uğraşmasını bekliyordu. Fakat Florence’in istediği bu değildi. 16 yaşındayken hemşire olmak istediğini dile getiren Florence Nightingale’in bu istediği ailesi tarafından hoş karşılanmadı. Çünkü o dönemde hemşirelik fakir, alkolik ve ağzı bozuk kadınların yaptığı bir meslek olarak görülmekteydi. Ancak Florence’in geri adım atmak gibi bir niyeti yoktu. Tarihler 1851 yılını gösterdiğinde üç aylık hemşirelik eğitimi almak üzere Almanya’nın yolunu tuttu.

Sadece 2 yıl sonra Londra’da yatalak kadınların bulunduğu bir hastanede yönetici oldu. Tam bu dönemde Osmanlı ve Ruslar arasında gerçekleşen Kırım Savaşı patlak verdi. Osmanlı Devleti, Avrupa Devletlerin desteğiyle birlikte Rusları akdeniz ve Avrupa’dan uzak tutmak amacıyla mücadele veriyordu. Florence’in arkadaşı olan İngiliz Savaş Bakanı, bir hemşire komitesi kurarak İstanbul’a Selimiye Kışlası’na gitmesini ve oraya destek olmasını istedi. Florence Nightingale hastaneye gittiğinde gördüklerine inanamadı. Hastane çok kirliydi ve hastalar soğuk ve sert zeminde pislik içerisinde, fareler ile birlikte yatıyordu.

selimiye kışlası
selimiye kışlası

Florence Nightingale birçok askerin savaş yaralarından değil, kötü ortam koşulları nedeniyle yakalandığı kolera ve tifüs gibi hastalıklardan ölme ihtimalinin daha yüksek olduğunu fark etti. Aşırı kalabalık, kirli su, kötü beslenme, yetersiz hava, kirli ortam koşulları gibi durumları düzeltebilmek için yetkililerden tıbbi reform talep etti. Fakat askeriyede bulunan doktorları ikna etmek kolay değildi. En sonunda doktorları ikna eden Florence, hastaneyi baştan aşağı temizleyerek hijyenik bir ortam yarattı. Ayrıca daha sağlıklı yemekler yapacak bir aşçı ayarladı. Uzun çalışma saatlerinin ardından geceleri eline bir lamba alarak odaları dolaşıyor hastaları kontrol ediyordu. Bu nedenle ona “Lambalı Kadın” lakabını takmışlardı. Hastane koşullarının hasta sağlığına önemli etkisi olduğunu kanıtlayan Florence Nightingale savaşın ardından ülkesine döndüğünde kahraman gibi karşılandı.

lambalı kadın
Lambalı kadın tasviri

Hayatının ileri ki bölümünü yatalak olarak geçirmesine rağmen tıbbi bakımın önemiyle ilgili çalışmalarına devam etti. Hemşirelikle ilgili yazdığı 200’ü aşkın kitap, rapor ve kitapçık ile hemşirelikte eğitimin önemini ve tüm dünya tarafından saygın bir meslek olarak kabul edilmesine öncülük etmiştir. Florence Nightingale, 1910 yılında 90 yaşındayken Londra’da bulunan evinde hayata gözlerini yummuştur.

Florence Nightingale Hakkında Bilinmesi Gerekenler


  1. Dünya Hemşireler günü her yıl Florence Nightingale’in doğum günü 12 Mayıs’ta kutlanır.

2. Selimiye Kışlası’nda yaptığı çalışmaların resmi 1975-1994 yılları arasında 10 sterlinlik kağıt paralara basıldı.


3. Savaş sonrası ‘Lambalı Kadın’ olarak ünlenmesinin ardından basından kaçmak için Bayan Smith adını kullanmıştır.


4. Selimiye Kışlas’ında yaptığı çalışmaların raporlarını hazırlarken ölüm oranları istatistiklerini göstermek amacıyla ‘kutupsal alan diyagramı’ adı verilen bir grafik türü geliştirmiştir.


5. 1860 yılında Londra’daki hemşirelere yönelik Nightingale Eğitim okulu açılmıştır.


6. 1883 yılında İngiltere Kraliçesi hemşireliğe olan büyük katkıları nedeniyle Florence’i Kraliyet Kızıl Haç’ı ile ödüllendirmiştir.


7. Florence Nightingale İngiltere’de sivillere verilen en yüksek nişanı yani “Liyakat Nişanı”‘nı alan ilk kadın unvanına sahiptir.

CEVAP VER

Yorumunuzu buraya girin
Adınızı buraya girin