Eğer hukuk okuyorsanız veya hukuk okumayı düşünüyorsanız koca koca ders kitaplarının yanında size hukuki muhakeme yeteneği kazandıracak,olayları hukuki boyutundan değerlendirmenize yardımcı olacak bazı kitaplar okumanız gerekir.Peki nedir bu kitaplar dediğinizi duyar gibiyiz. Buyrunuz fisoloji’nin sizin için derlediği hukukçuların mutlaka okuması gereken 8 kitap :
1- Suç ve Ceza – Dostoyevski
Hukuk öğrencisi olup da suç ve cezayı okumayanı yoktur. Dostoyevski’nin en çok okunan, hukuk fakültelerinin bir numaralı romanı Suç ve Ceza size hukuk fakültesini yarıda bırakmak zorunda kalan Raskolnikov’un işlediği cinayet sonucu yaşadığı vicdani muhasebeyi anlatır. Adalet kavramına farklı boyut yüklemek istiyorsanız bir de Raskolnikov’un gözünden bakın.
2 – Bülbülü Öldürmek – Harper Lee
Yazarının ilk -yakın zamana kadar da tek-göz ağrısı olan kitap işlemediği bir suç yüzünden yargılanmakta olan siyahi bir adam ve avukatının büyük savaşını anlatıyor. Okurken sizde kendinizi Avukat Atticus’un yerine koyun ve bu eşitlik ve hak savaşına dahil olun.
3 – Reis Bey-Necip Fazıl Kısakürek
Necip Fazıl’ın 60 ihtilaliyle girdiği hapiste yazdığı 3 tiyatro eserinden biridir Reis Bey. Eserde görev tutkunu,kanunla sıkı sıkıya bağlı ve merhamete asla inanmayan bir ağız ceza hakiminin verdiği idam kararının daha sonra yanlış olduğu ortaya çıkışı ve bundan dolayı hakimin ruhsal değişimi,vicdani muhasebesi ve merhamete sığınışı anlatılıyor.
‘’İnsanlar , durun! Acımayı bilmeyen geçemez.-Reis Bey’’
4 – Antigone-Sophokles
Sophokles’in ünlü trejedisi Antigone sizleri doğal hukuk bağlamında düşündürüyor;Kral’ın buyruğuna uymayan Antigone mu suçlu? Adil olmayan , insan haklarıyla bağdaşmayan hukuk , hukuk mudur ? Karar sizin.
5 – Dava – Franz Kafka
Kafka’nın klasikleşmiş yapıtlarından biri olan Dava’da sıradan bir adam olan K’nın birden bire ve sebebi gösterilmeksizin tutuklanması ve yargılanması anlatılıyor. Konusu bilinmeyen bir davada;insanın iç hesaplaşması ve benliğini yansıtan, adaleti sorgulatan bir eser.
Dipnot: Kitabı okurken sabrediniz 🙂
6 – Asılacak Kadın – Pınar Kür
Kitap her biri farklı kişilerin iç benliğini yansıtan ve onların ağzından anlatılan 3 ayrı bölümden oluşur. Önyargılı bir hakim tarafından idam cezasına çarptırılacak olan bir kadının yaşadıklarını anlatan eserde kadın-erkek ayrımcılığını, kadına karşı önyargıyı ve haksızlığı net bir şekilde görüyoruz.
7 – 1984 – George Orwell
Yazarın korkunç distopyası. Vatandaşlarının sürekli izlendiği ,sloganı ‘’savaş barıştır, özgürlük köleliktir, cahillik güçtür’’ olan, görüşlerine aykırı bir düşüncenin ise ‘’düşünce suçu’’ diye somutlaştırılmış bir suçla yargılandığı bir partinin egemenliğinde yaşanılan bir devlet düşünün.
8 – Sokratesin Savunması – Platon
Metin Sokrates’in idam cezasını çarptırılıp ölmesinden sonra öğrencisi Platon tarafından kaleme alınır ve Platon’un mahkemede bulunduğuna dair atıflara bakılırsa savunmadaki söylemler birinci eldendir. Sokrates kendisine yönelten suçlamalara sorular sorarak ve düşündürerek cevap verir. Eserin hala günümüzde hukuk camiasının gözdelerinden olduğuna şüphe yok.
İlginizi çekebilir : Bir Rüya İçin Ağıt Filmi Konusu ve Analizi