Geleceğin Meslekleri
Hızla değişen ve gelişen bir dünyaya ayak uydurmak zor. Her geçen gün teknoloji gelişiyor , bunun etkisiyle ekonomi de değişiyor ve değişen dünyayla birlikte beklentiler çoğalıyor. Bu da farklı iş alanları ile birlikte geleceğin meslekleri olarak görülen farklı meslek dallarını ortaya çıkartıyor.
Geleceğin dünyasında günümüz mesleklerinin çoğunu robotik teknolojinin yapabileceği düşünülüyor. Peki böyle bir dünyada insanlar hiç mi iş yapmayacak ? Tabi ki hayır. Geleceğin teknolojisine uygun olarak farklı meslek dalları gelişiyor. Günümüzde popülaritesi ve geliri fazla olan mesleklerin nispeten düşüşe geçmesi ve gelişen teknolojik koşullara uygun mesleklerin popüler ve geliri yüksek meslekler haline gelmesi bekleniyor.
İşte gelişen teknolojik koşullara uygun olarak geleceğin mesleği olması beklenen bazı meslekler:
1. Endüstriyel Tasarım Mühendisliği
Endüstriyel tasarım mühendisliği , günümüzde de yeni yeni varlığını gösteren meslek dallarından biri. Avrupa’da önemini kanıtlanmış , bölümden bir çok mezun vermiş bu meslek dalı tasarım ve üretimi bir araya getiriyor. Gelecekte her alanda ustaca tasarlanmış ürünlere olan ilginin artması beklentisi, bu meslek dalının da geleceğin mesleği olarak görülmesine yol açmış.
2. Yapay Zeka Eğitmeni
Teknolojinin gelişmesi ile yapay zeka kendini her alanda göstermeye başladı. Gelecekte günümüzdeki bazı mesleklerin de yapay zeka ile yürütülmesi bekleniyor. Örneğin hukuk da yapay zeka ile yönetilmesi beklenen meslek alanlarından biri , bunun için günümüzde bu konuda seminerler yapılmaya başladı bile.
3. 3D Üretim Mühendisliği
Tekstil , sağlık gibi alanlarda 3 boyutlu yazıcıların değişim getirmesi vaad ediliyor. 3D üretim mühendisliğinin üretimi seriden çıkartıp kişiselleştirmesi bekleniyor. Bu şekilde daha özgün , hızlı ve daha ekonomik ürünler elde edilebilecek.
4. Biyoteknolog – İnsan DNA Programcılığı
Hastalıkların artmasıyla ve gelişen teknoloji ile birlikte insan DNA’sı günden güne daha fazla incelenmeye başladı. Geleceğin mesleklerinden birisi olan biyoteknologların amacı ise DNA üzerinde oynayarak daha güçlü , hastalıklara karşı dayanıklılığı daha fazla ve daha uzun ömürlü insan DNA’sı yaratmak olacak.
5. Drone Pilotu
Drone’lar günümüzde kullanılmaya başlanan araçlardan biri.Hobi olarak kullanılanların yanında daha profesyonelce tasarlanmış ve güvenlikten tutun film sektörüne kadar kullanılan dronelar var. Böyle bir ortamda bu piyasanın gelişmesiyle birlikte drone pilotluğu mesleğinin ortaya çıkması ve bambaşka alanlarda (örneğin askeri alanda) çalışmak isteyenlerin bu mesleği tercih etmesi çok olası.
6. Robotik / Holografik Avatar Tasarımcılığı
Teknolojinin gelişiminin yansıyacağı bir alanda internet ve sanal alem. Sanal alemin gelişmesi ile filmlerde gördüğümüz senaryolar gerçek olabilir. İnsanların bir çok film ve kitapta rastladığımız gibi bir gözlükle sanal bir dünyaya geçip o dünyada da bir hayat kurması günümüzde pek mantıklı görünmese de gelecek için uzmanlar tarafından beklenen bir durum. Böyle bir dünyada Holografik avatar tasarımcılarının ise ”sims” gibi oyunlarda şu an oyun boyutunda yaptığımız gibi , sanal alemdeki avatarları , insanların isteği üzerine tasarlama işini yapacağı düşünülüyor.
7. Yazılım Geliştiriciliği
Yazılım günümüzde popülarite kazanmış meslek alanlarından biri. Geleceğin dünyasında internet ve sanal alemin şimdiden bile önemli olduğu düşünüldüğünde , bilgisayar ve robotik alanlarda yazılım mühendisleriyle birlikte yazılım geliştiriciliği de çok uzak olmayan gelecek için bile önemli meslekler arasında yer alması yüksek ihtimal.
8. Veri Analistliği
İnternetin meslek alanlarına yansımasının bir boyutu da veri analistliği. İnternet üzerinden toplanan her türlü veriyi kurumlar vb. için toplama , ayrıştırma ve analiz etme yeteneği olması beklenen bu meslek dalı da geleceğin önemli meslekleri arasında görülüyor.
9. Dijital Rehabilitasyon Danışmanı
Günden güne artan bir sosyal medya bağımlılığı var. Böyle bir bağımlılıktan insanların kötü etkilenmesi ve sosyal medya dayatmalarından dolayı psikolojik şiddet görmeleri sık rastlanılan bir durum. Bu nedenle geleceğin meslekleri arasında yer alan bu meslek , insanların sosyal medya kullanırken yaşadığı ruhani bozuklukları yok etmeyi amaçlayacak.
10. Artırılmış Gerçeklik Geliştiriciliği
Sanal dünyada yaşama isteğiyle birlikte holografik avatar tasarımcılığının geleceğin meslekleri arasında olacağını söylemiştik. Bu sanal aleme geçiş aşamasını ise artırılmış gerçeklik geliştiricileri yapacak. Bu aleme geçiş aşamasında gözlükler ve lensleri tasarlayan ve üreten meslek dalının daha profesyonelleşmiş artırılmış gerçeklik geliştiriciliği olması bekleniyor.
11. Robot Teknisyenliği
Geleceğin dünyası denince çoğumuzun aklına ilk gelen hemen her işi yapan robotların olmasıdır. Bu gerçekten de artık geleceğin dünyasında olması beklenen bir durum. Gelecekte robotlar geliştirilecek ve bu robotların programlanması ve düzgün bir şekilde çalışması – onarılmasından robot teknisyenleri sorumlu olacak.
12. Kentsel Tarım Uzmanlığı
Nüfusun artması ile birlikte elbette ki yerleşim artacak ve tarım toprakları kısıtlı olacak , günümüz teknolojisiyle yapılan tarım nüfusa yetmeyecek. İşte bunun olmasını önlemek ve tarımı geliştirmek , verimi artırmak için kentsel tarım uzmanlığı mesleği ortaya çıkacak.
13. Uzay Turizm Rehberi
Şaka gibi geliyor fakat değil. Bilim kurgu filmlerinde karşılaşabileceğimiz bin manzara olan uzay turizmi , teknolojinin artması ve uzay yolculuğunun başlamasıyla artacak turizm dallarından biri olacak ve bunun için rehberler ortaya çıkacak.
14. Genetik Mühendisliği
Daha şimdiden genetik alanının geleceğin meslekleri arasında yer aldığı görüşü bilinen bir konu. Gerçekten de DNA incelemelerinin artması ile birlikte genetik yapı çözülecek ve genetik mühendisliği isteğe göre insan yaratacak bir alan haline gelecek.
15. Hava Kontrol – İklim Mühendisliği
Geleceğin koşullarında iklim ve hava olaylarının da insanlar tarafından kontrol edilmesi bekleniyor. Daha yaşanabilir iklim ve hava koşulları yaratmayı amaçlayan hava kontrol – iklim mühendisliğinin kuraklık , sel gibi afetleri önlemesi bekleniyor.
16. Etik Uzmanlığı
Gelişen koşullar ve mesleklerle birlikte geleceğin dünyasında etik alanında insanları yönetecek birinin olması gerekecek. Çünkü insanlar teknoloji ve hemen her istediklerini elde edebilme imkanıyla birlikte yanlış kararlar alabilecek. Bu yüzden örneğin genetik ve dna gibi konularda , etik uzmanları insanları bu konuda , etik boyutu açısından insanları yönlendirecek.
17. Nanoteknoloji Mühendisliği
Nanoteknoloji hayatımıza son yıllarda girmeye başladı bile. Atomlar ve moleküller üzerinde çalışan nanoteknoloji uzmanlarının nano-robotlar üretmesi ve nanoteknolojinin daha bir çok alanda kullanılmaya başlanması ile birlikte nanoteknoloji mühendisliği de popüler hale gelecek.
18. Kişisel Gizlilik Danışmanlığı
İnternet ve sosyal medya kullanımının gelecekte artması bekleniyor. Bu durum gizlilik açısından büyük problem olabilir çünkü günden güne insanların internet ortamında paylaştığı kişisel bilgiler artıyor. İşte bunun yaratabileceği kötü durumların önüne geçilmesi için geleceğin meslekleri arasında görülen kişisel gizlilik danışmanları , insanların sosyal medya ve internette gizliliğinin korunması konusunda profesyonel bir şekilde insanları yönlendirecek.
19. Bilgisayar Sistemleri Analistliği
Bilgisayar sistemlerinin her geçen gün geliştiği ve bu yüzden karmaşıklaştığı göz önüne alınırsa bu karmaşıklığı çözmek için de bir meslek dalının ortaya çıkması kaçınılmaz. Bilgisayar sistemleri analistleri bilgisayar – robotlar üzerinde donanım ve yazılımları analiz etmek için çalışacak.
20. Dijital İçerik Uzmanlığı
Tüketim kültürünün en çok arttığı alanlardan biri de internet ve dijital ortam. İnsanlar artık pazarlamacılık ve reklam gibi işleri dijital ortamda yapıyor. Dijital içerik uzmanları da bu amaçlar doğrultusunda zengin ve ilgi çekici içerik hazırlayarak beklentileri karşılamak için çalışacak.
21. IT Ve Matematik Uzmanlığı
Tüm bu gelişen dijital – robotik – teknolojik koşulların temelinde matematik yatıyor. İşte bu meslek dallarını geliştirmek ve hatta yaratmak için ise IT ve matematik uzmanları çalışacak.
İlginizi Çekebilir : Dünyanın En İyi 10 Üniversitesi