Yıldız kayması nedir? Yıldızlar gerçekten kayıyor mu? Peki nedeni nedir?
Gece vakti gökyüzünü izlerken yıldız kayması olarak bilinen çok kısa bir anlığına parlak bir iz görür ve hemen dilek tutarız. Bu dileğimizin de ölmeden önce gerçekleşeceğine inanırız. Tarih boyunca bir mucize olarak görülen bu parlak ışıkların aslında ne olduğunu hiç düşündünüz mü?
Yılın bazı dönemlerinde daha sık rastlanan halk arasında yıldız kayması olarak bilinen bu şahane gök olayının aslında yıldızlarla alakası yoktur. Gördüğümüz yıldızların tamamı, bizim de içerisinde bulunduğumuz Samanyolu Gökadası içerisinde yer alır. Bu yıldızların bazıları birbirlerine çok yakın bazıları ise çok uzakta olabilir. Fakat her ne kadar yakın olsalar da aralardaki mesafe öylesine büyüktür ki gökyüzündeki konumları yıllar içerisinde dahi fark edilebilir bir şekilde değişmez.
Yıldız kayması nasıl oluşur ?
Yıldız kayması olarak adlandırdığımız olayın bilimsel adı meteor (göktaşı) yağmurudur. Dünyanın çekim alanına giren uzaydaki meteorlar, kendilerine has hızla atmosfere doğru gelir. Bu taşlar öylesine hızlıdır ki bazen saatte 200.000 km’yi bile aşabilir yani çok kısa sürede atmosferde çok fazla yol kat edebilirler. Dolayısıyla atmosfere giren meteorlar, sürtünmeden dolayı ısınırlar, yüksek sıcaklıkta yanarlar ve arkalarında parlak, çizgi gibi bir iz bırakarak yok olurlar.
Yeryüzünden gördüğümüzde ” yıldız kayması ” zannettiğimiz şey de işte bu birkaç saniyelik an, yani meteorun ısınıp parçalanmadan önce geride bıraktığı sıcak ve parlak izin görülmesidir.
Sonunda tamamına yakını düşüşün son anında görülen bu parlamayı takiben yok olsa da çok nadiren parçalanmadan yeryüzüne inen meteorlar da vardır. Yere ulaşmayı başarabilen bu göktaşlarına “meteorit” denilir. Dünyamızın büyük bir kısmı okyanuslarla kaplı olduğundan yere ulaşabilen göktaşlarının çoğu da buralara düşer. Ancak Dünya’nın bir çok yerinde de karalar üzerinde meteoritlerin yol açtığı izler ve çukurlar vardır.
İlginizi çekebilir : Farklı Ülkelerdeki İlginç Yasaklar

Yılın belirli dönemlerinde, Dünya’nın yörüngesinin bir kuyrukluyıldızın yörüngesi ile çakışması sonucu kuyrukluyıldızın ardında bıraktığı göktaşı kalıntıları arasından geçeriz. Bu kalıntıların arasına dalan Dünya, yoğun bir göktaşı bombardımanı altında kalır. Bunlardan en bilineni yaz aylarına (12-13 Ağustos civarı) denk gelmesi sebebiyle rahatlıkla gözlemi yapılan Perseid göktaşı yağmurudur.

🌠Özetlemek gerekirse yıldız kayması zannedilen meteor yağmuru; uzaydan gelen küçücük taşların yeryüzü atmosferine girdikleri sırada yanarak ışık saçmaları olayıdır 💫